Megjelent a Joomla 4.0!

A Joomla legutóbbi kiadása, a Joomla 3.5 nagyon sok újdonságot tartalmaz, de a legnagyobb változás az volt, amit egy átlagos felhasználó nem vesz észre azonnal: a CMS végre támogatja a PHP7-et! De mit jelent ez a Joomla felhasználóknak?

A PHP7 a legfontosabb változás a PHP5 2004-es megjelenése óta. A PHP fejlesztői azt állítják, hogy az új szoftverkörnyezet kétszeres teljesítménynövekedést okoz, és a memóriafelhasználás 50%-al csökkenhet. Mi a Joomlabnál PHP7-re váltottunk, a változás pedig megdöbbentő! Méréseink is ezt igazolják:

  • Míg az oldalunk memóriahasználata korábban PHP 5.6 esetén 11.38 Mb volt, míg PHP7 alatt ugyanez 6.98 Mb-ra csökkent.
  • Az alkalmazások betöltési ideje is drasztikusan megváltozott: egy komponens betöltésekor PHP 5.6 esetén 143,12 ms-os, míg PHP7 alatt pedig 59,78 ms-os betöltési időt mértünk. A Joomla 3.5.1 és a PHP7 kétszer gyorsabb lett, mint korábban!

A "rossz hír" viszont az, hogy a PHP7-hez készült alkalmazások visszafelé már nem lesznek kompatibilisek. Joomla felhasználóként ez érinti a komponenseket, modulokat és beépülő modulkat is. Mielőtt bárki a váltana, nézze meg, hogy az oldalán használt kiegészítői kompatiblilisek-e az új PHP verzióval.