Joomla hibajavítás

A Joomla! tartalomkezelő rendszer nyílt forráskódú szoftver. Biztosan te is ismered már ezt a kifejezést: azt jelenti, hogy a programozási módszerek, és felhasznált elemek bárki számára szabadon elérhetőek, hozzáférhetőek. Mivel a kód mindenki számára ismert, a Joomla programozással foglalkozó fejlesztőknek lehetőségük van módosítani az alaprendszert, vagy akár egyedi kiegészítőket (komponenseket, modulokat, beépülő-modulokat) is fejleszthetnek hozzá. Ebben rejlik a Joomla nagyszerűsége: ennek köszönhetjük azt, hogy az egész rendszer nagyon rugalmas, óriási szabadságot biztosít a fejlesztőknek.

...viszont a nyílt forráskód legnagyobb veszélye, hogy nem csak a kódokat ismeri mindenki, hanem a kódban előforduló hibákat is. Ezért a Joomla közösség  tartalomkezelő rendszerhez folyamatosan (3-4 hetente) jelentet meg biztonsági frissítéseket, és bizonyos időközönként nagyobb frissítéseket is, amik verziószám váltással járnak. A Joomla verziószámok általában 3 ponttal elválasztott számból tevődnek össze X.Y.Z formátumban. Az első szám a főverziót jelenti, a második az ahhoz tartozó alváltozatot jelöli, a harmadik pedig az aktuális kiadás számát illetve az apróbb hibajavításokat mutatja. Ha megvizsgálsz két verziószámot, a számokból azonnal látni fogod körülbelül milyen eltérés lehet a két változat között.

Nézzünk erre néhány példát!

  • 1.5 és 2.5: Itt az első szám változott, ami a főverziót jelenti. Ebből már tudhatod, hogy az alaprendszer gyökeres változásokon esett át.
  • 2.5.22 és 2.5.28: Itt az utolsó szám változott, ez mutatja, hogy néhány apróbb, de nagyon fontos frissítést kapott a rendszer.
  • 3.3 és 3.4: Itt a középső szám változott, ami nagyobb változásokat jelöl (konkrétan a 3.3 egy teszt változat, a 3.4 a stabil verzió).

Fentiek alapján már te is könnyen meg tudod állapítani két Joomláról, hogy körülbelül milyen különbségek lehetnek közöttük.

A Joomla esetében nagyon fontos, hogy lépést tarts a frissítésekkel, hiszen azok legtöbbször fontos biztonsági frissítések, ismert hibák javításai, teljesítménybeli változást hozó módosítások - a fő- és alverzió számok pedig általában új funkciókat is hoznak a rendszerben. Mindegyik változás nagyon fontos és hasznos is egyben, ezért törekedj arra, hogy mindig a legújabb frissítést használd a honlapodon!

Mikor van szükség frissítésre?

A Joomla honlapod rendszeresen frissen kell tartanod. Az újabb változatok már belépés után figyelmeztetnek, ha megjelent egy újabb Joomla verzió, vagy az egyik kiegészítődből elérhető egy új változat. Kattints rá és frissíts! (Persze frissítés előtt mindig készítsd biztonsági mentést a fájljaidról, ha a szervered ezt automatikusan nem teszi meg.)

Mi az a migrálás?

Migrálásra akkor van szükség, ha a honlapot nem lehet egyszerűen frissíteni. A migrálás körülbelül azt jelenti, hogy a régi adatokat kimentjük, azok formátumát átalakítjuk úgy, hogy az új rendszer is meg tudja jeleníteni őket, majd feltöltjük őket az új rendszer alá.

Gyakorlati tanácsok

Ha megjelenik egy új Joomla verzió (még a legkisebb hibajavítás is), várj a telepítéssel 3-5 napot! Sokszor előfordul ugyanis, hogy a hibajavítás egy másik hibát hoz elő, ezért a fejlesztők egy-egy verzió megjelenése után szinte azonnal kiadnak egy újabbat, amikor fény derül a korábban kiadott frissítés után megjelent újabb problémára.

 

Kérdésed lenne vagy ajánlatot kérnél?

Ha kérdésed lenne, vagy ajánlatot kérnél tőlünk a következő projektedhez, vedd fel a kapcsolatot velünk most!